Hvad sker der lige efter fødslen?

Du har helt sikkert gået og tænkt på det smukke øjeblik hvor dit lille kærlighedsbarn er kommet ud og lander på dit bryst – i din favn – og du skal se ham/hende for første gang. Er det mon mors eller fars næse? Hvor meget hår har din baby? osv osv

Men har du tænkt på hvad der foregår med dit underliv imens?

Jeg har tit hørt kvinder sige: “Hvorfor har ingen fortalt mig det???” – og derfor er det altid et emne jeg har med, når jeg selv holder fødselsforberedelse for mine kunder. Når jeg nu ved, at kvinder gerne vil forberedes på dette emne, så skal de da blive det! Og det er også derfor du får dette blog-indlæg. Selvom det er lidt klamt 😉

For når du endeligt har fået presset din baby ud, og du skal til at være mor og lære dit lille vidunder at kende, så er jordemoderen slet ikke færdig med dit understel endnu.

Moderkagen

For det første er der en moderkage, der også skal ud. Det kræver ofte 1-3 veer at få den født.moderkagen jordemoder Stine Roswall

Heldigvis er moderkagen blød. Den er som regel på størrelse med en tallerken, men fordi den har konsistens som en vandmand, så former den sig efter skeden og føles ikke smertefuld at føde. Kun ubehagelig. For mange føles det som en lettelse, når moderkagen kommer ud – de fleste kvinder giver et suk og er sådan helt: “Uh, det var rart!

Det er også rart at komme af med den navlestreng, der har hængt ud af skeden siden barnet blev født.

Moderkagen fødes som regel indenfor den første time efter barnet er født. De fleste kommer allerede indenfor de første ca 20 minutter.

Så du kan altså godt opleve, at du ligger der på fødesengen med den dejligste lille baby i 10-15 minutter, mens du stadig har en navlestreng ud af skeden.

 

Blødning

Lige efter moderkagen er født er det ret vigtigt for din jordemoder at sikre sig, at du ikke kommer til at bløde for meget ved fødslen. Der hvor moderkagen sad fast i din livmoder har du nu et kæmpe stort åbent sår på størrelse med moderkagen. De store blodkar, der sendte ilt og næring fra dig og til barnet via moderkagen står nu og sender blod direkte ind i din livmoder.

Når moderkagen er født er det derfor MEGET vigtigt, at livmoderen trækker sig sammen, så såret fra moderkagen bliver mindre, og så livmoderen (der er en stor muskel) klemmer sig sammen om de blodkar, der stod åbne, så de bliver lukket.

Jordemoderen undersøger om din livmoder trækker sig sammen ved at mærke på den gennem dit maveskind. Det gør fuldstændigt åndssvagt ondt! men det er altså nødvendigt. Hun trykker med hånden på din mave lige omkring navlen og ned mod din rygsøjle. Derefter trækkes hånden nedad mod skeden, så din livmoder ligger i jordemoderens håndflade. På den måde kan hun mærke, om den er trukket sammen som den skal. Det tager kun få sekunder, men hvis du ikke er forberedt på at det sker, så kan du blive ret forskrækket.

 

Bristninger

Det næste jordemoderen gerne vil vide er om du er gået i stykker forneden ved fødslen.
Du kan være bristet flere steder, både i kønslæberne, mellemkødet, endetarmsmusklen og oppe i skeden.
Det lyder virkeligt ikke rart, når jeg lister det op på den måde, men 80 % af kvinder, der føder første gang, går i stykker. Derfor giver det mening for dig at læse videre, hvis du venter dit første barn.

Jordemoderen kigger på dine nedre regioner for at se om du er bristet. Det er nødvendigt for hende også at bruge fingrene til at mærke og en serviet til at duppe blod væk, så hun sikrer sig, at hun finder alle de skader der måtte være. Det eneste der er værre end at være gået i stykker ved fødslen er: At være gået i stykker ved fødslen uden det bliver opdaget og syet. Ofte vil jordemoderen putte bedøvende gelé på området, mens hun undersøger, så det er knap så ubehageligt for dig.

 

Bedøvelse

Hvis jordemoderen finder en bristning, der skal syes, så hjælper hun dig med at blive bedøvet godt. Der er mange forskellige muligheder. Du kan være helt sikker på, at jordemoderen giver dig lige så meget bedøvelse som hun kan. For hvis ikke du ligger stille er det mildest talt skide-svært at sy dig. Derfor er det i både din og jordemoderens interesse, at du kan slappe af undervejs.

Man kan ikke bedøve fornemmelsen af at blive rørt ved. Så du vil mærke at du bliver syet – men det skal ikke gøre ondt. Hvis det gør ondt, så sig det højt, så jordemoderen kan hjælpe dig. Hvis du ligger og bider det i dig, så opdager jordemoderen det ikke – for hun kigger ikke på dit ansigt.

Når du er syet sammen er det vigtigt at jordemoderen tjekker sit arbejde efter. En af måderne at gøre det på er, at putte en finger op i din numse, så hun ved, at hun ikke har fået stukket så dybt med nålen, at din endetarm er syet sammen! Og der har vi den – grunden til at du skal have jordemoderens finger op i numsen. Det er altså for din skyld, så vi ved, at du stadig har mulighed for at komme af med afføringen. Derudover fornemmer vi også hvordan din ringmuskel føles. Er den lige så tyk og stærk som den skal være? Eller føles det som om den er gået lidt i stykker indefra selvom du ikke er gået i stykker udefra?
Så selvom du er en af de dejlige 20%, der ikke er gået i stykker, så tjekker jordemoderen alligevel efter, at din numse er i tip-top stand efter fødslen.

 

Vil du gerne vide endnu mere om hvordan fødslen foregår og hvad du selv kan gøre for at minimere smerten og få veerne til at være så effektive som muligt? Så tilmeld dig mit nyhedsbrev, så sender jeg dig 10 uundværlige råd til at få en god fødsel

1 Comment

  1. Hvis jordemoderen havde en finger oppe i min numse opdagede jeg det ikke ? Mærkede heller ikke ret meget andet – men fik også kun et enkelt sting I den ene kønslæbe.

    “Som at smutte en mandel”… jojo, en mandel på fire kilo der skreg og tissede på mig ?

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formPost comment