Ville det ikke bare være skønt, at føde sin baby uden bristninger?

Du kan selv helt aktivt være med til at undgå at få behov for sting. I dag er det sådan, at ca 80 % af alle kvinder, der føder vaginalt for første gang får en større eller mindre bristning. Det kan være lige fra en overfladisk hudafskrabning og til bristninger af musklen i endetarmen.

Du kan arbejde aktivt for at blive en af de 20 %, der ikke brister – eller at den bristning du får ikke bliver så stor som den kunne have været.

1 Massage af dit mellemkød

Først og fremmest skal der gøres et stykke grundigt forarbejde i månederne op til fødslen. Fra cirka 6 uger før termin, skal du dagligt massere dit mellemkød i 5-10minutter. Ikke en forsigtig ”nussen”, men rigtig massage. Find noget olie (fx økologisk mandelolie – eller bare den rapsolie, der alligevel står i køkkenet) og put lidt på dit mellemkød. Hiv og stræk og vrid og træk, både på ydersiden og fra indersiden. Du øger smidigheden og den smidighed har du brug for, når skeden skal åbne sig, så din baby kan komme ud uden bristninger. Har du mindre end 6 uger til din termin? Fortvivl ej – skynd dig at komme igang med at massere – gerne 2 gange dagligt. Lidt er bedre end ingenting.

 

2 Fødselsforberedelse

Derudover har du brug for rigtig god, gedigen fødselsforberedelse. Måske kan du få det på dit fødested, måske er det sparret væk – det kommer an på hvor du bor, og så må du selv investere i at få en god fødsel med privat fødselsforberedelse – fx hos mig. God fødselsforberedelse hjælper dig nemlig med at forstå din krop og bevæge den under fødslen. Når du lærer at bevæge dig på de rigtige måder under fødslen, så hjælper du baby med at dreje sig korrekt i dit bækken. Hvis baby drejer sig skævt (fx som en ”stjernekigger”) så fylder babys hoved mere – og derfor får du større risiko for at gå i stykker.

 

3 Den rigtige fødestilling

Lig ikke på ryggen, når du føder. Der er mange gode fødestillinger, der hjælper med at tage trykket af dit mellemkød. Fx at ligge på alle fire oppe i sengen – eller at ligge på siden. Din jordemoder vil helt sikkert gerne hjælpe dig med at finde en fødestilling som fungerer for dig.

At stå op, eller at sidde på en fødeskammel øger desværre risikoen for at gå i stykker, så hvis du kan føde i en anden stilling er det langt at foretrække.

 

4 Forebyg sugekop

Undgå at få lagt en sugekop. Igen er vi tilbage ved, at god fødselsforberedelse kan give dig værktøjer til at behovet for en sugekop ikke opstår. Helt konkret er det vigtigt at du først begynder at presse, når barnets hoved står lige indenfor kønslæberne. Hvis ikke du kan nå babys hoved med en finger, så er det ikke tid at presse (heller ikke selvom du begynder at få lidt pressetrang). Jo senere du starter med at presse, des kortere tid presser du i. En lang presseperiode øger risikoen for bristninger – og for at du får lagt en sugekop (som kan give dig en bristning).

 

5 Barnet skal listes ud

Lige i det øjeblik hvor barnets hoved fødes er det meget vigtigt, at det ikke går alt for hurtigt. Det svier og brænder, og du har en hulens lyst til at presse alt hvad du kan, for at få det overstået. Lad være! Når hovedet får lov til at glide langsomt ud, så får dit mellemkød lov til at give sig og udvide sig. Så holder det meget bedre, end hvis der kommer en baby flyvende, fordi du presser med al kraft.

 

6 Varme klude

Når fødselsøjeblikket nærmer sig, så lægger jordemoderen en varm våd klud på dit mellemkød. Varmen og fugten hjælper mellemkødet med at strække sig. Hvis du føder i vand virker det varme vand i karret på samme måde, og derfor er vandfødsel altså med til at mindske risikoen for at gå i stykker.

 

7 Jordemoderens hjælp

Jordemoderen skal kunne se hvad hun laver, hvis du føder på land. Når hun med sin ene hånd støtter dit mellemkød og med den anden hånd hjælper hovedet med at blive født langsomt. Du skal derfor regne med, at der er lys på dit allerhelligste – når jordemoderen kan se, hvad hun laver, kan hun hjælpe dig med at styre, at hovedet ikke fødes for hurtigt. Det er derfor også vigtigt, at du føder i en stilling hvor jordemoderen kan se udgangen.

 

8 Gisp

Gisp for helvede, GISP! Den sidst ve skal føde barnet uden hjælp fra dit aktive pres. Lad veen føde barnet nænsomt og langsomt. Det er bedst for både dig og barnet. Når du gisper eller puster ud kan du ikke samtidigt presse. Så det er derfor jordemoderen beder dig om at gispe.

 

Kærlig hilsen
kejsersnit jordemoder Stine Roswall

 

 

 

 

Jeg håber du føler dig bedre klædt på til at undgå bristninger ved fødslen. Uanset om du føder for første eller fjerde gang kan tanken om at skulle syes fylde en del.
Vil du gerne have 10 uundværlige råd til at få en god fødsel så tilmeld dig mit nyhedsbrev lige her: 

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formPost comment