Dette er tredje indlæg i en serie på 10

I dag rammer vi afsnit tre på listen over de 10 vigtigste ting, som I skal have styr på før fødslen

Hvis du først er stået på nu, så er her links til afsnit 1 og afsnit 2.

 

Her kommer den tredje ting:

3: Turen til hospitalet

Det kan virke som en fuldstændigt latterlig lille detalje. Men turen fra jeres hjem og ind til fødegangen kan virkeligt give sved på panden for den vordende far.

Din smukke kone står i lejligheden og brøler som en løve. Du skal have hjulpet hende i noget tøj, mens hun skiftevis brøler af veer og skælder dig ud fordi du vender hendes strømpebukser forkert. Når du endeligt har fået hende ud af hoveddøren og låst efter jer, så skal hun og autostolen og føde-tasken og hvad I ellers skal have med, ned ad trappen fra tredje sal og ud i bilen. Der kan sagtens være behov for at gå et par gange på trappen for at få styr på det hele. Du skal måske også lige et smut tilbage ind i lejligheden efter telefon-opladeren som du glemte.

Der er nok at blive stresset over, når I skal af sted.

Fødegang GPS find vej

Når I endeligt sidder i bilen. (Din kæreste sidder måske ikke korrekt fastspændt, men du har fået hende ind på bagsædet, hvor hun ligger på knæ og brøler videre. Døren er blevet lukket bag hende), så begynder du at fumle med adressen på hospitalet for at få den ind i GPS’en.

Det er ikke et fedt tidspunkt, du skal til at spørge google om hvad adressen til hospitalet egentligt er. Mange har slet ikke været på hospitalet siden anden scanning i uge 20. Det er 4-5 måneder siden, og angst-sveden over at din kone måske føder i bilen får dig til at gå i sort.

Hospitalets adresse skal gemmes i din GPS,
så du med 2 tryk på telefonen er på vej i den rigtige retning.

 
Tag en prøvetur

Inden fødslen starter kan I med fordel tage en prøvetur. Sæt jer i bilen, kør ud til hospitalet. Kør en tur rundt, så I har overblik over præcis hvilken dør I skal ind ad for at finde fødegangen.

På Rigshospitalet er den nærmeste dør fx låst om natten (utjekket!), så hvis I kommer kl 4 om morgenen er det ikke smart at holde tættest på fødegangen, for I skal faktisk ind ad hovedindgangen.

Hvor kan man egentligt parkere? Hvor kan man parkere i mere end 2 timer? En tidsbegrænset parkering er en åndssvag stressfaktor på fødestuen, du har ikke lyst til at skulle huske at flytte bilen – eller føle dig tvunget til at gå mens din kæreste egentligt har brug for, at du er der.
Det er småting, som man i andre situationer bare finder ud af hen ad vejen. Men når din kæreste har veer, har du ikke lyst til at parkere i den modsatte ende af hospitalet – eller svede over ikke at kunne finde den bedste parkeringsplads.

Skal man købe en p-billet eller er parkering gratis? Det tænker du sikkert heller ikke på, når fødslen er i gang, og en p-afgift er ikke den fedeste barselsgave.

Når I alligevel er kørt hen til hospitalet, så gå indenfor og se jer om. Tjek hvor fødegangen ligger helt præcis. Få styr på den korteste vej ind, og dobbelttjek om indgangen også er åben om natten.

 

Hvis I ikke har bil

Mange tager bare bilen. Men hvis I ikke har en bil, så skal I finde ud af, om I vil ringe efter en taxa. Eller om I skal have lavet en aftale med naboen (eller en anden) om at køre jer. Eller hvis i bor lige rundt om hjørnet og tænker, at konen bare kan sidde i kassen på Christianiacyklen.
Få styr på hvem, der skal køre jer og hvordan I får fat i dem med kort varsel. Hvis ikke de har telefonen tændt om natten, så er det ikke en hjælp at kunne ringe til dem, når I skal køres. Deres telefonsvarer er ikke spor sjov at snakke med, når I kl. 3 en tirsdag morgen har brug for at blive kørt.

Ja, det er fjollet og lavpraktisk. Men du bliver glad for det:

– Få fødegangen gemt i GPS’en

– Find ud af hvor du bedst kan parkere

– Find ud af om du skal betale

– Få styr på hvorhenne på hospitalet fødegangen er

– Få nummeret på en taxa i din telefonbog

 

Hvis du gerne vil have besked, når den næste af de 10 ting kommer på bloggen, så følg mig på facebook, hvor jeg løbende vil linke til de nye indlæg, når de udkommer.

4 Comments

  1. Hej min kæreste skal føde i oktober min vi har ikke bil vi har venner de bor Vejle og Aalborg vi bor i Aarhus kan vi ringe til Falck eller skal man tage Taxa.
    Mvh
    Ib

    • Hej Ib
      Hvis det er en helt almindelig fødsel, skal I selv ringe efter en taxa.
      Hvis der bliver behov for en ambulance, vil fødegangen bestille den til jer, når I taler i telefon med dem. Det er dog heldigvis meget sjældent.

      Mvh Stine

  2. Hej. Vi har ingen bil, må en taxa gerne afvise en fødende? eller hvordan er regler omkring dette?? Jeg skal føde til Maj, 2 gangs.

    • Hej Michella
      En taxa er en privat virksomhed, og de må vælge hvem de ønsker at handle med – man må dog ikke afvises på ulovligt grundlag, fx pga hudfarve, religion eller køn.
      Men en taxa kan fuldt lovligt sige at de ikke ønsker at have en fødende med.
      I praksis er det dog meget sjældent det sker.
      Du kan selv forberede dig godt ved at have en plastikpose til at ligge på sædet under dig, og et håndklæde oven på plastikposen, så er du ret sikker på, at du ikke laver pletter på sædet. Derudover er det en god idé at have en ekstra pose med, hvis nu du skulle få behov for at kaste op.
      Jeg håber du får en god fødsel uden bøvl med taxaen 🙂
      I kan også overveje, hvis I bor i et område med dele-biler, om I skal skrives op til dem. Den mulighed er i hvert fald i KBH-området. (fx green mobility eller DriveNow)
      Kh Stine

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formPost comment