Lige nu er medierne fulde af snak om igangættelse af fødsler.Det er et MEGET vigtigt emne, for hvert år fødes omkring 25% af børnene mer end 1 uge efter terminsdagen. Rigtig mange gravide kvinder vil altså stå i en situation, hvor man skal overveje hvad man vil og ikke vil.
Hvis du kun læser med hos dr.dk eller pol.dk, så vil du mangle nogle nuancer. Derfor har jeg skrevet dette blogindlæg. Og jeg må på forhånd erkende, at det er LANGT. For man kan umuligt fatte sig i korthed om noget så vigtigt. Til gengæld vil jeg slutte med at konkludere, så hvis du giver op undervejs kan du altså rulle ned til slutningen og læse det sidste afsnit 🙂

 

Igangsættelse af fødslen – hvad er det rigtige valg?

Om igangsættelse – og hvad du faktisk skal vide, for medie-dækningen går lige nu amok på krise/drama-vinklen og er SLET IKKE objektiv eller nuanceret. Som gravid fortjener du at få langt flere nuancer end det mediedækningen giver dig. For det er ikke sort/hvidt og let. Derfor må du også gerne dele dette opslag med andre gravide/din terminsgruppe.

Lad mig gøre det helt tydeligt først som sidst: Hver eneste gang et barn dør, er en katastrofe. Ingen jordemødre eller læger eller forældre ønsker at babyer skal dø. Vi vil SÅ gerne undgå det. Det er rædselsfuldt, og mit hjerte græder bare ved tanken. Men er igangsættelse af alle fødsler tidligere end vi gør nu den rigtige løsning? Kan den faktisk forebygge nogle af de ekstremt sjældne dødsfald der er?

Hvor sjældne er de dødsfald vi taler om her? I Danmark blev der i 2018 født 15732 børn mere end 1 uge over termin. Af dem var de 12 dødfødte. Altså 0,7 promille. Altså 7 ud af 10.000. Her taler vi alle børn og ikke kun raske graviditeter uden komplikationer men også graviditeter med komplikationer. (Kilde: Det medicinske fødselsregister)

 

SWEPIS – det svenske studie

I Sverige har man forsøgt at undersøge om sunde, raske kvinder med raske graviditeter uden komplikationer (Studiet hedder SWEPIS) har bedst odds for at få et levende barn med hjem i armene, hvis fødslen sættes i gang allerede 7 dage efter terminen i stedet for ca. 14 dage efter terminen.
Studiet blev afsluttet MEGET før tid, faktisk fik man kun omkring en fjerde-del af de deltagere med som man havde beregnet matematisk skulle med til at kunne vise en forskel.

Grunden til at studiet blev afsluttet før tid var, at der var nogle børn der døde. Og det vil jeg på ingen måde sige er fint eller godt. NEJ børn skal ikke dø. Det er rædselsfuldt hver eneste gang det sker.
Problemet er, at i den kontekst man havde i lige præcis SWEPIS, der var det ikke kun sunde og raske gravide med normale graviditeter, der var med i studiet. Det betyder at studiets resultater IKKE bare kan overføres til Danmark direkte.

JA!
Tyg lige på det. Nogle af de kvinder i SWEPIS, der mistede et barn havde ikke sunde, raske graviditeter. Det var egentligt meningen, at man 1 uge over termin skulle undersøges grundigt OG scannes for overhovedet at kunne deltage i studiet. Men det gjorde man langt fra i alle tilfælde.
Hvis studiet havde overholdt sine egne retningslinjer om at undersøge alle grundigt 1 uge over termin, så er der grund til at tro, at man havde fundet problemerne hos en hel del af lige præcis de kvinder/børn, hvor det endte helt ulykkeligt i et dødsfald. De kvinder skulle aldrig have været med i studiet. Ved at blande kvinder med komplikationer ind i gruppen af kvinder man undersøger, mister man muligheden for at studiet kan sige noget om sunde, raske kvinder med normale graviditeter uden komplikationer.

Jeg ved godt det er kringlet! MEN: Kvinder der er syge, graviditeter der har komplikationer, de skal selvfølgeligt behandles anderledes end graviditeter uden komplikationer hos kvinder der er raske.

 

Hvad så nu?

Lige nu taler man om at behandle et meget stort antal helt raske gravide med sunde graviditeter.

Behandlingen (= igangsættelse) er ikke gratis. Her tænker jeg meget lidt på kroner/ører. Her tænker jeg rigtigt meget på at igangsættelse af fødslen har en lang række mulige bivirkninger. Det at sige ja tak til at få din fødsel sat i gang indebærer altså en risiko.
Nej seriøst? Hvad kan der ske?
Prøv at læs med her: En meget almindelig måde at sætte fødsler i gang er at give kvinden tabletterne Angusta. Mulige bivirkninger ved brug af Angusta er:
Kvalme, Opkastning, Blødning (efter fødslen), Grønt fostervand, Kuldegysninger, Lav Apgar-score, Feber, Diarre, Ændret hjerterytme hos barnet, Hyperstimulation (for mange veer), Iltmangel, Kramper, Svimmelhed, Moderkageløsning, Uterusruptur (bristet livmoder) (Kilde: pro.medicin.dk – indlægssedlen til medicinen)

Skal vi lige skære det lidt mere tydeligt ud:

Ved ikke at blive sat i gang er der en risiko.
Ved at blive sat i gang er der OGSÅ en risiko.

Det er et super kompliceret område, og intet enkelt studie (heller ikke det svenske SWEPIS der er oppe i medierne lige nu) har den fulde sandhed.

Det er simpelthen for tidligt at komme med så stor en ændring som det er at anbefale at de ca 20-25% af ALLE kvinder, der STADIG er gravide 1 uge over termin, at de skal sættes i gang. Ja, det er faktisk så almindeligt at gå over termin, at ikke engang halvdelen af fødsler er gået i gang af sig selv når man når terminsdagen.

Har jeg, jordemoder Stine Roswall, et sindssygt enkelt svar på hvornår fødsler skal sættes i gang?
NEJ!
Tror jeg på at sandheden er fuldstændig enkel og ens for alle (Igangsættelse 1 uge over termin er det rigtige valg for alle gravide) NEJ!

Konklusion

Søg altid sandheden, stol ikke på dem, der siger, at de har fundet den.

Hvad du skal vælge, hvis du går mere end 1 uge over termin er altså ikke nødvendigvis igangsættelse. Der er ikke et sandt svar. Der er sandsynligvis et individuelt, nuanceret svar som passer til dig. Efterspørg udvidet undersøgelse med scanning, så vi ved om du stadig har en sund og rask graviditet. Efterspørg individuel vurdering. Efterspørg information om både fordele og ulemper ved såvel igangsættelse som at vente yderligere nogle dage/(uger?).
Der er ikke en kasse som alle sunde, raske gravide passer ned i.

 

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formPost comment