8 råd til at klare dine veer

Når du føder vil du møde en række veer på vejen hen mod at få dit barn i armene. Måske har du hørt kedelige historier fra din mor, søster, veninde eller terminsgruppe – om lange fødsler med mange og seje veer.

Veer er ikke noget, der bare sker i din krop uanset hvad du ellers gør og tænker. Du kan selv være med til at veerne arbejder bedre og at du selv efter fødslen har en bedre historie at fortælle. Alle kvinder burde have ret til en god fødsel – og derfor får du her 8 råd, der kan være med til at give dig en bedre fødsel. Veer er ikke bare noget der sker, det er et stykke arbejde, som du skal klare. Vil du have endnu flere værktøjer til at klare veerne, så sørg for at få fødselsforberedelse.

1:

Når du mærker en ve, så mind dig selv om, at om lidt er den overstået – der er under 30 sekunder tilbage af den, når den strammer allermest. Når veen er slut, så er der nu en ve mindre tilbage.

2:

Brug dine pauser mellem veerne til at slappe af. Du har brug for at samle kræfter, og kan du blunde hen eller falde i søvn, så gør det gerne.

3:

Sørg for at få grundig fødselsforberedelse så du kender til alle de forskellige typer af smertelindring, både medicin og ikke-medicin. Tænk over hvad du måske har lyst til at få undervejs, men bevar et åbent sind – måske viser det sig, at du reagerer anderledes på veerne end du havde troet og derfor har helt andre behov. Der findes mange fysiske og mentale metoder til at håndtere veer, som ikke indeholder medicin og bivirkninger. Det er de teknikker du lærer til min fødselsforberedelse. På hospitalet får du nogle steder (desværre!) kun en kort gennemgang af hvor baby kommer ud og hvilket telefonnummer du skal ringe til.

4:

Tænk på fødslen som et stykke arbejde din krop skal lave. Selvfølgeligt bliver det hårdt, men husk – der er en fantastisk belønning for enden af dit slid. Det lille barn, som du har ventet på i 9 måneder lander i dine arme.

veer fødsel jordemoder Stine Roswall

5:

Forbered dig på hvilken stemning, der hjælper dig med at slappe af. Skal du høre musik – stille jazz eller meditationsmusik? Er der nogle særlige dufte du gerne vil have – røgelse, lavendel-olie eller andet? Er der andet du tænker på i forhold til rolig stemning?

6:

Slip kontrollen. Du kan ikke føde med dine tanker. Slå hjernen fra, det er kroppen, der skal gøre arbejdet.

7:

Koncentrer dig om at trække vejret og spænde af i dine muskler. Det hjælper din krop med at arbejde godt med veerne.

8:

Se det ikke som et nederlag, hvis du får brug for medicinsk smertelindring, selvom du havde drømt om at føde uden. Det er stadig dig, der har arbejdet hårdt for at føde dit barn.

 

Jeg håber du får en god og velforberedt fødsel

 

Kærlig hilsen

jordemoder Stine Roswall veer