Hindeløsning – en naturlig igangsættelse af fødsel

Her kan du læse om hvad hindeløsning er – ønsker du en hindeløsning, så tal med din jordemoder i konsultationen eller find en privat jordemoder, der tilbyder det.

En hindeløsning er en metode til naturlig igangsættelse af fødslen. Det er ufarligt og uden alvorlige bivirkninger. Ved en hindeløsning masseres livmoderhalsen indvendigt, og fosterhinderne løsnes fra livmodervæggen – deraf navnet.

Det er ikke alle, der går i fødsel af at få en hindeløsning. Hvis du nærmer dig en igangsættelse af din fødsel med medicin, så kan en hindeløsning være lige præcis den “lille” ting, der gør, at du slipper for at skulle have medicin. En igangsættelse af fødslen med medicin er en stor ting at gøre mod kroppen, barnet og fødslen. Når vi bruger medicin, er der altid en risiko for bivirkninger. Selvom det kan være den helt rigtige beslutning at sætte fødslen i gang, så er det alligevel bedre for både mor og barn, at fødslen startes uden medicin. Hindeløsning øger din sandsynlighed for at fødslen starter af sig selv.

 

Hvad er hindeløsning?

Hindeløsningen er altså en måde at få kroppen til at gå i fødsel med sine egne naturlige hormoner. Du får ikke fødslen sat i gang, men din krop får et skub i retningen af fødsel. Det betyder også, at du ikke kan være sikker på at gå i fødsel. Det er dog muligt at gøre et forsøg igen nogle dage senere, hvor kroppen måske er blevet klar nok til at tage imod et lille skud af sine egne hormoner og få veerne til at komme.

 

Hvordan laver man hindeløsning?

En hindeløsning laves med to fingre op gennem din skede. Jeg skal have en finger helt op i din livmoderhals og ind i bunden af livmoderen, hvor fosterhinderne er. Når livmoderhalsen masseres og fosterhinderne løsnes, frigør kroppen et hormon, der er med til at sætte gang i veerne. Det er derfor at en hindeløsning kan være med til at sætte fødslen i gang.

Selve hindeløsningen tager kun ca. 1 minut.

 

Hvornår kan man få hindeløsning?

Hindeløsning før termin har mindre sandsynlighed for at virke. Det betyder ikke, at du ikke kan få en hindeløsning før terminen, blot at du ikke kan regne med lige så stor effekt, som hvis du fik løsnet hinderne ved termin.

 

 

Ulemper ved hindeløsning

Når din livmoderhals masseres kan det være forbundet med ubehag. Det er dog “kun” dig, der ikke synes det er så rart. Dit barn mærker ikke noget til at fosterhinden løsnes.

Nogle kvinder får en hel del kraftige plukkeveer af hindeløsningen, men fødslen starter ikke. Efter en periode med kraftige plukkeveer kan du føle dig udmattet både fysisk og psykisk, fordi du er skuffet over at fødslen ikke startede. Plukkeveerne modner dog også på livmoderhalsen, og selvom det ikke var fødslen der gik i gang, så er noget af arbejdet gjort. Når veerne starter for alvor, er der kortere vej til målet.

Der er altså ingen alvorlige bivirkninger ved hindeløsning, og det er en helt ufarligt metode til at skubbe fødslen i gang.