Dette sker når du føder

 

Mange tror de ved en hel del om fødsler. Efter fødselsforberedelse og diverse tv-dokumentarer tænker du måske, at det der føderi, det har du styr på. Der er dog en hel del ting, der sjældent bliver nævnt – hverken på TV eller af din mor og veninder. Så her kommer 10 skøre/sjove/vigtige facts om fødsler, som du kan glæde dig til at opleve.

 

Baby på vægten kort efter fødslen

 

1: Når veerne starter er du i tvivl om det overhovedet er veer. Du tager dig selv i at tænke “Hehe det her klarer jeg da så fint. Hvem sagde veer gør mere ondt end man kan holde til?” Men veerne tiltager og på et tidspunkt vil du tænke “Det her holder jeg ikke til!”. Det ender dog alligevel med, at du holder til det 🙂

 

2: De fleste kvinder får kvalme undervejs i fødslen – mange kaster også op. Mange gange. Tag en brækpose med i bilen, når I kører ind til fødegangen.

 

3: Du aner ikke om du skal tisse, men jordemoderen trykker dig på blæren og fortæller dig, at du trænger. (Hun har ret).

 

4: Din kæreste må nærmest bære dig ud på toilettet. Du vil ikke have han går fra dig – heller ikke selvom I plejer at gå på toilettet alene og med låst dør.

 

5: Høflighed er en by i Rusland. Du er kommanderende, og fortæller uden omsvøb hvad du vil – og ikke vil! – have. Både til jordemoderen og din partner. De fleste kvinder føler trang til at undskylde efter fødslen, men bare rolig: Din jordemoder er ligeglad. Vi ved at veerne fjerner den “pæne pige” og efterlader en ur-kvinde, der arbejder i højeste gear.

 

6: Alle taler om “pressetrang”. Det er bare et pænt ord for, at det føles som om du har en lort på størrelse med en melon til at sidde derinde og presse på – afføringstrang er en langt mere korrekt beskrivelse af fænomenet.

 

7: Det er kun på amerikanske film, at alle på fødestuen er iført mundbind, operationshue og sterilt tøj. I virkeligheden har din partner sit eget tøj på, jordemoderen er stadig i den samme kittel og uden hue og mundbind og du er iført det tøj du kom i, en hospitalsskjorte eller (højst sandsynligt) splitternøgen.

 

8: Det er også (næsten) kun på film at vandet går med et kæmpe plask. Langt de fleste kvinder (ca. 85%) får veer først, og hos de få hvor vandet går først, er det oftest i en lille sjat og mange efterfølgende små skvulp. Faktisk er rigtigt mange kvinder i tvivl om vandet overhovedet er gået, eller om det bare er vandigt udflåd eller tis (oh yes! Husk at få gang i knibeøvelserne igen efter fødslen).

 

9: Det føles som om du føder ud af det forkerte hul og i dagene efter fødslen er bagudgangen meget øm. Det føles som om du har fået et ordentligt spark bagi. Et is-bind i trussen er ret fantastisk til at lindre ømheden.

 

10: Når baby endeligt kommer til verden er den helt blå. Det er normalt! Når barnet begynder at trække vejret bliver huden lyserød – først på hoved og overkrop og til sidst også på arme, ben, hænder og fødder. Hovedet bliver klemt sammen i fødekanalen, så det er foldet så det ligner en valnød. Det folder sig ud igen i løbet af få timer, men du føder altså en lille valnødeformet smølf.

 

11: Oplevede du flere ting under din fødsel, som du gerne ville have vidst på forhånd? Del det med os i kommentarerne – så bliver vi alle sammen klogere 🙂

 

Vil du gerne vide endnu mere om hvordan fødslen foregår og hvad du selv kan gøre for at minimere smerten og få veerne til at være så effektive som muligt? Så tilmeld dig mit nyhedsbrev, så sender jeg dig 10 uundværlige råd til at få en god fødsel

4 Comments

 1. Man får oftest at vide at man ska ud at prøve og tisse inden 2 timer efter fødsel, her blev jeg personligt ret overrasket over hvor meget blod der begyndte at løbe ud af mig, de få 4 meter der var hen til toilettet fra fødestolen… ret voldsomt, nærmest som at tisse blod, bare fra det forkerte hul.. jordmoderen tørrede det hurtig væk og sagde det var helt normalt.
  Jeg ku forestille mig at en del ville have godt af at have denne info inden, ellers kan man blive ret nervøs. Mvh. Ditte

 2. Da jeg fødte min første datter, blev hun lagt direkte op på mit bryst. Jeg blev overrasket over hvor snasket hun var og over jeg ikke blev overvældet af følelser for hende. Jeg spurgte om hun ikke skulle vaskes da jeg faktisk syntes det var ulækkert – jeg fik blot besked på at hun havde bedst at af ligge hos mig. Jeg har ingen efterfødselsdepresion haft, men blev faktisk overrasket over de manglende følelser for hende, følelserne blev dog tiltagende de efterfølgende uger.
  Efterfølgende har jeg fået 3 børn, og der er der nogle helt andre stærke følelser øjeblikkeligt for baby, da man ik ligger mærke til snask mv, men bare elsker det lille liv der er kommet til verden 🙂

  • Hej Tine
   Det er meget forskelligt hvordan man oplever det at møde sit barn. Mange har “beskytter-trang” fra starten og udvikler først kærlighed med tiden. Dejligt at den første fødsel ikke afskrækkede dig, så du hængte i og fik 3 lækre unger mere 🙂

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formPost comment