[vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Rebozo – en mexicansk teknik

De fleste har ikke hørt om rebozo før. Det er under 20 år siden det begyndte at dukke op i Danmark. Siden da har teknikken vundet større og større indpas og bruges efterhånden i større eller mindre udstrækning på alle danske fødesteder. Som jordemoderstuderende hørte jeg selv først om det hos jordemoderen Marta Orbis, der er en af de danske jordemødre, der har arbejdet mest med teknikken og kender den bedst.

 

Rebozo er et rektangulært stykke stof, der kan bruges til at lette fødslen

Rebozo betyder “tørklæde” og er et stort rektangulært stykke stof, der er lavet i let materiale. Måske har du allerede selv et halstørklæde, der passer på denne beskrivelse?

Teknikken har været brugt i århundreder i Mellemamerika, men i Danmark er det en ny teknik. Der er derfor mange jordemødre, der desværre slet ikke kender til rebozo eller ikke selv er i stand til at bruge teknikken. Heldigvis er det enkelt at lære nogle simple “moves”, der kan give stor glæde under fødslen. En fødselshjælper kan derfor godt læres op til at bruge rebozoen under fødslen uden hjælp fra jordemoderen.

Det er let at lære at bruge en rebozo, men svært at mestre. Du kan derfor let komme i gang med at bruge teknikkerne, men vil også opleve, at der hele tiden er nyt at lære, og at forskellige jordemødre bruger forskellige metoder til at ryste, trække og hive i tørklædet for at hjælpe fødslen på vej.

 

Det er min erfaring, at rebozoen er et rigtigt godt redskab, som man nemt kan lære som partner. Derfor underviser jeg også i rebozo, når jeg holder fødselsforberedelse.

 

Hvordan gør man?rebozo privat jordemoder

Rebozoen svøbes om den gravide krop og med blide vug og træk i tørklædet vippes den gravide krop. Det er ikke ubehageligt – det kan faktisk ligefrem føles dejligt at blive bevæget uden selv at skulle hjælpe til. Rebozoen kan placeres forskellige steder på kroppen for at få forskellige virkninger. Nogle stillinger hjælper mod ve-smerter, andre stillinger og bevægelser hjælper barnet med at få hovedet korrekt placeret i bækkenet.

Du kan ikke låne et tørklæde på hospitalet. Du skal selv anskaffe et før fødslen og lægge i tasken, så du får det med. Rebozoen kan også bruges når veerne er startet, men I stadig er hjemme i stuen.

Hvis du gerne vil se hvordan rebozo ser ud, så kig fobi youtube. Der er mange videoer fra både hjemmefødsler og hospitalsfødsler, hvor teknikken bliver brugt.

Man har endnu ikke lavet videnskabelige undersøgelser for at dokumentere virkningen af at bruge rebozo. Der er dog en undersøgelse på vej netop nu på Hvidovre Hospital. Det undersøges om teknikken kan bruges til at hjælpe børn med at vende hovedet mod udgangen, hvis de ligger med numsen først tæt på termin. Læs her, hvis du vil vide mere om denne undersøgelse.[/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row]