Dette er andet indlæg i en serie på 10

Vi er på vej gennem de 10 ting, jeg som jordemoder, anbefaler, at du og din partner får styr på inden veerne en dag kommer – eller vandet pludseligt går. Gik du glip af det første punkt på listen, så smut tilbage og læs med her.

Her kommer den anden ting:

2: Fødselsforberedelse

Når veerne starter er det for sent at forsøge at google sig til hvad en ve egentligt er.

Hvordan hjælper man bedst sin forpinte kæreste med at klare veerne? Du kommer virkeligt til at bande over dig selv, hvis ikke du ved det. Når hun brøler af dig, at du trykker det forkerte sted.

Hvornår skal man egentligt ringe til fødegangen?
Det er dyrt i taxa’er at skulle køre derind mere end en gang, hvis man får ringet for tidligt. Det er bare heller ikke fedt at komme for sent af sted med en kone, der er ved at føde i bilen.

Når veerne starter, så er det for sent at prøve at google sig til hvad en ve egentligt er, hvordan man bedst hjælper sin skrigende kæreste med at klare veerne og hvornår man skal ringe til fødegangen.

 

Hvad får vi ud af fødselsforberedelse?

I har brug for baggrundsviden. Ellers kan I gå i panik når fødslen starter. Det er godt for jer at vide, hvordan I lettest og mest effektivt kan lindre ve-smerterne derhjemme.
Hvordan laver man en varmepude selv? Er det farligt at tage Panodil? Eller hvad med ipren? Hvorhenne på ryggen virker det bedst at min kæreste trykker, når jeg har en ve?

Selvfølgeligt har kvinder født i tusindvis af år uden at have fået fødselsforberedelse. Men det var altså også den gang, hvor kvinder havde set en hel del andre føde, inden det blev deres egen tur. Det var også den gang, hvor man skulle være alvorligt bekymret for at dø under fødslen – den tid er heldigvis slut.

Alt er ikke som det var engang.
Hvis du har din viden om fødsler fra film, så er det en rigtig god investering, at få fødselsforberedelse! Jeg lover dig, at film er meget langt fra virkeligheden.

Nogle hospitaler tilbyder rigtigt gode kurser – især til dig, der skal have det første barn. Andre hospitaler tilbyder ingenting. Måske kan I få et foredrag i et varmt auditorium med mange mennesker og uden tid til spørgsmål.

Jeg anbefaler på det varmeste, at I begge to (sammen!) får fødselsforberedelse.
I behøver ikke ligge på en yoga-måtte og puste og pruste. Slet ikke! Men I har brug for at vide, hvad der sker i kvindekroppen under en fødsel – og hvad man bedst får fødslen til at glide – hvis I vil stå på den anden side af fødslen med en god oplevelse i bagagen.

Fødselsforberedelse øger jeres mulighed for at få en god fødsel. I bliver klogere på hvordan I kan hjælpe kvinden gennem veerne, så hun har energi til hele fødslen. I bliver klogere på hvilke typer smertelindring, der findes. Det er guld værd, at kende til bivirkninger og virkning af de forskellige metoder, i stedet for at høre om det mens veerne kommer bragende. I ved hvorfor Elvis-hofter kan skære timer af fødslen – og det er ekstra timer med veer, som I gerne vil undvære!

Hvis I gerne vil læse mere om fødselsforberedelse så læs her

Hvis du bruger 6 måneder på at træne til et marathon, der tager 4 timer at løbe, hvorfor skulle en 24-timers fødsel  så kunne klares helt uden forberedelse?

 

Hvis du gerne vil have besked, når den næste af de 10 ting kommer på bloggen, så følg mig på facebook, hvor jeg løbende vil linke til de nye indlæg, når de udkommer.

 

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formPost comment