Hvornår føder jeg?

Det spørgsmål har alle gravide vist stillet både sig selv og deres jordemoder. Det kunne være fint at vide hvilke tegn man skal kigge efter.
For det liv, som de fleste lever i dag, er styret af kalender og planlægning. I Danmark er vi vant til at lave aftaler med hinanden. Er man forsinket mere end 7 minutter, så sender man lige en sms, så vennen ved hvorfor man ikke er dukket op endnu.

Din baby kommer derimod, når det passer den.

Alligevel kan du opleve, at kroppen sender dig små signaler på at fødslen nærmer sig. Er du før 37+0 og oplever nogle af disse tegn, så er det en god idé at tale med din jordemoder. Du kan ringe til din fødegang eller få en telefonkonsultation hos mig. Jeg vil gerne hjælpe dig med at vurdere om alt går som det skal.

Har du behov for en naturlig igangsættelse af fødlen? Jeg hjælper dig gerne, ved at udføre en hindeløsning, der er en naturlig måde at igangsætte fødslen.

1: Plukkeveer

Din livmoder er en stor muskel, den begynder at spænde op og slappe af oftere og oftere. Vi kalder det plukkeveer. Der bliver flere og flere af dem og de bliver både længere og kraftigere jo tættere du kommer på fødslen. Plukkeveerne er med til at modne din livmoderhals – gøre den kortere, blødere og få den til at åbne sig. Plukkeveer er normale at have også før fødslen, men bliver de regelmæssige eller smertefulde, så kan det være tegn på at fødslen nærmer sig. Er du i tvivl så se denne video, der forklarer dig mere.

2: Slimproppen

Din livmoderhals har været lukket i 9 måneder og holdt barnet på sin plads inde i livmoderen, så du ikke gik for tidligt i fødsel. Inde i livmoderhalsen sidder en lille slimprop, der sørger for at lukke helt af.
Når fødslen nærmer sig blive livmoderhalsen blødere og på et tidspunkt vil den lille slimede prop give slip på livmoderhalsen og glide ud af skeden. Det kan ske undervejs i fødslen, men også dage eller uger før baby kommer. Nogle kvinder oplever at slimproppen kommer på en gang, andre ser små dele af den over flere omgange.

3: Tyngdefornemmelse

Din baby presser sig længere og længere ned mod udgangen og du vil derfor gradvist få følelsen af at barnet tynger nedad. Det er helt okay. Dine plukkeveer skubber blidt baby ned mod udgangen, så positionen er helt klar, når veerne for alvor starter.

4: Tegnblødning

Når din livmoderhals bliver blødere pga plukkeveernes arbejde, så kan det ske, at et lille blodkar brister. Det sender nogle få dråber blod af sted, og du kan se dem som lidt lyserødt udflåd fra skeden eller en lille rød stribe på toiletpapiret. Det er et tegn på at din livmoderhals er på vej til at blive både blødere og kortere.

5: Menstruationssmerter

Menstruationssmerter er livmoderen, der arbejder. Når fødslen nærmer sig vil din livmoder lave samme krampe-bevægelser som ved menstruation. Du kan derfor få den velkendte ubehagelige murrende fornemmelse nederst på maven og omme i lænden. Det er livmoderen, der er begyndt at lave veer. De første spæde veer føles ikke som ve-pause-ve-pause-ve men som en mere konstant ubehagelig murren.

6: Diarré

Mange kvinder oplever at kroppen tømmer godt ud i dagene op til fødslen. Så får du tynd mave uden at have spist noget mistænkeligt, så kan det altså være et tegn på at din krop gør sig klar til fødsel.

Og nu de noget mere sikre tegn:

7: Vandet går

Der kommer et ordentligt plask eller en stille rislen – dine trusser er våde. Du tørrer dig, tager rent tøj på og et bind eller en babyble i trusserne. I løbet af den næste halve times tid finder du ud af om det var vandet der gik, eller om det var en lille tissetår eller bare sved (oh yes! Det er charmerende at være højgravid!).
Har du mistanke om at din vand er gået, så gå rundt i en halv time. Derefter kan du tage bindet (eller babybleen) og veje den i din hånd. Føles den tung? Eller er den bare lidt fugtig i overfalden uden ekstra tyngde. Hvis du føler at bindet er blevet tungt, så er vandet sandsynligvis gået og det er tid til at ringe til fødegangen og snakke med dem.

Ca 15% af alle fødsler starter med at vandet går inden veerne er gået i gang.

8: Veer

Plukkeveerne bliver langsomt rytmiske og kraftige, du kan til sidst ikke koncentrere dig om andet end din ve når den er der. Det er dit tegn på at plukkeveerne er blevet til veer. Når du har veer der varer 1 minut og pauserne mellem veerne er 3-4 minutter så er det ved at være tid. Du er i fødsel.

Er du i tvivl om dine veer er kraftige/lange/hyppige nok, kan du altid ringe ind til fødegangen. Som jordemoder er jeg ofte i stand til at høre på din vejrtrækning hvor langt du er i fødslen. Så lad en jordemoder hjælpe dig med at vurdere hvor langt du er.

Ca. 85% af alle fødsler starter med veer.

Kærlig hilsen

jordemoder Stine Roswall

 

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formPost comment