Dette er niende indlæg i en serie på 10
Vi er på vej gennem de 10 ting, jeg som jordemoder, anbefaler, at du og din partner får styr på inden veerne en dag kommer – eller vandet pludseligt går. Du kan også læse afsnit 1, afsnit 2, afsnit 3, afsnit 4, afsnit 5, afsnit 6, afsnit 7 og afsnit 8
Her kommer den niende ting:
9: Overvej om I vil hjem ambulant
Nogle fødesteder tilbyder, at kvinder, der føder for første gang, kan blive og overnatte på barselsgangen 1-2 nætter efter fødslen. Også selvom fødslen er forløbet uden komplikationer og både mor og barn er sunde og raske.
De fleste fødesteder har ikke et tilbud om at blive for kvinder, der har født før.
Derfor er den niende ting, der skal styr på før fødslen, primært noget, som førstegangs-mødre skal tænke over.
Det er vigtigt at vælge et sted at være de første dage efter fødslen, hvor I føler jer trygge. Nogle tænker, at hospitalet er et rigtigt rart sted at være – og barselsgangen er bare lige det rigtige for dem. Andre synes, at de mange mennesker og lyde på hospitalet er for overvældende, og de vil gerne hjem i ro og fred med den lille ny.
Der er ikke et rigtigt valg og et forkert valg.
Der er bare jeres valg. Jeres valg skal være det rigtige for jer.
Det vigtige er, at I undersøger hvilke muligheder der er, der hvor I skal føde.
Nogle hospitaler tilbyder ikke en seng til faren. Derfor kan det måske virke ekstra tillokkende at tage hjem, så I kan være sammen, uden tanke på besøgstider – og uden at skulle dele værelse med en anden nybagt mor.
Andre hospitaler tilbyder ikke rigtigt noget for de familier, der tager hjem ambulant. Derfor får du ikke et hjemmebesøg eller anden hjælp efter fødslen, hvis du tager hjem. Med mindre du betaler mig, eller en anden privat jordemoder for at komme og besøge jer. Så må I vente på, at sundhedsplejersken kommer på besøg. Det er ofte først når barnet er 5-7 dage gammelt.
Jeg anbefaler derfor, at I undersøger hvilke muligheder I har:
Kan far blive og overnatte? Skal han betale for at få mad? Kan man få besøg af jordemoderen en eller flere gange, hvis man tager hjem umiddelbart efter fødslen?
Når I ved hvilke muligheder I har, er det nemmere for jer, at tage en snak om hvad I føler er den bedste måde at starte familielivet. De fleste fødesteder fortæller om deres tilbud efter fødslen på hjemmesiden. Så du vil muligvis kunne få disse informationer allerede nu, ved en hurtig søgning. Hvis ikke du kan finde det, så spørg jordemoderen ved næste besøg.
Der kan være travlhed og larm på en barselsgang, der gør at I ikke få den hjælp i havde håbet – fordi sundhedssystemet desværre er presset, og de jordemødre og sygeplejersker, der arbejder der, ikke har mulighed for at give rolig ammehjælp. Simpelthen fordi de er for få på arbejde og må prioritere at bruge tiden hos de kvinder, der fejler noget mere alvorligt efter fødslen.
Den travlhed og mangel på hjælp, selvom man er indlagt, kan være dræbende for en god amning. Der er brug for ro for at mælken kan løbe til.
Hvis du er meget utryg ved tanken om at skulle hjem 4-6 timer efter fødslen, så kan den uro og stress det skaber i din krop også betyde, at du har svært ved at få mælken til at løbe.
I må mærke efter sammen, og træffe en fælles beslutning om hvad der er det rigtige for jer.
Husk at ammehjælp kun er et telefonopkald væk. Jeg kan besøge jer uanset om I er derhjemme eller på barselsgangen. Hvis I gerne vil have assistance og ikke føler, at I får nok hjælp.
Hvis du gerne vil have besked, når det sidste af de 10 ting kommer på bloggen, så følg mig på facebook, hvor jeg løbende vil linke til de nye indlæg, når de udkommer.